6. toukokuuta 2018

Paino ei ole mittari terveistä elämäntavoista

Tässä olen minä. Ilman filtteriä ja silottelua.

Eilen vietettiin kansainvälistä Syömishäiriöliiton Älä laihduta -päivää. Tuo päivä, jolloin media mainostaa, että tänään saat syödä mitä haluat, koska vietetään Älä laihduta -päivää. Ei. Kuinka väärin media käyttää tätä päivää. Päivän tarkoitus on korostaa terveellistä ja hyvinvoivaa elämää niin, että vuodessa olisi edes yksi päivä, kun ei tarvisi laihduttaa.

Hyvinvointi ja terveys kuuluu meille jokaiselle. Paino ja laihuus eivät ole mittareita terveistä elämäntavoista. Hyvä olo, jaksaminen, mieliala sekä tasapainoisuus ovat mittareita hyvinvoinnille.   Aihe on henkilökohtaisesti lähellä, koska olen kamppaillut painon kanssa jo 12-vuotiaasta lähtien. Tämä vuosi on ensimmäinen laatuaan, kun en tietoisesti laihduta. Enemmänkin keskityn elämänlaadun ja hyvinvointini parantamiseen kokonaisvaltaisesti. Kuten tiedätte, painan enemmän kuin ikinä. Olen myös onnellisempi kuin ikinä. Omaan siis konkreettisen esimerkin siitä, että , että koko ei määritä onnellisuusastetta. Mulla on todella hyvä olla näin.

Nykyään laihduttajia pidetään ikäänkuin sankareina ja heihin liitetään oleellisesti sana menestys. Menestyykö hoikka ihminen paremmin kuin muut? Ehkä sankarillisuus perustuu siihen valtavaan työhön, jonka pudottaja tekee.  On kuitenkin muistettava, että laihduttajalla on suuri riski sairastua syömishäiriöön ja näin usein käykin. Syömishäiriön ei tarvitse olla ääripäässä anoreksiaa tai bulimiaa, vaan se voi olla pakonomainen tarve laskea kaloreita, syödä terveellisesti, kuluttaa kaikki mitä syö tai pakonomainen tarve tarkkailla jokaista suupalaa. Olen käynyt näitä asioita itse läpi 12-19 -vuotiaana. Ajatella, 12-vuotias Oona oli syömättä, kun lääkäri sanoi ylipainoiseksi. Se oli viesti, että pieni Oona ei riitäkkään. Tätä samaa olen kuullut koko pienen lapsuuteni. 3kk aikana laihduin 12kg ja lääkäri taputti seuraavalla kerralla olalle. Millaisen esimerkin tämä antaa nuorelle tytölle oman painon tarkkailusta? Sitä voi jokainen miettiä...

Lasten ja nuorten ei missään nimessä tulisi laihduttaa ja tätä puoltaa myös Syömishäiriöliitto. Voisiko terveydenhuollon ammattilaiset ottaa ylipainon puheeksi varoivaisemmin ja välttää sanaa lihava?
Lisäksi vanhemmat näyttävät omalla esimerkillään suhtautumista kehoon ja ylipainoon. Jos aikuisena puristelet vatsamakkaroita tai olet jatkuvasti tiukalla dietillä, ottaa lapsi sinusta mallia. Hän saa mallin aikuisesta, joka kertoo, että laihduttaminen on trendikästä.  Vanhemman olisi muistettava nämä asiat. Hänen tulisi korostaa lapsen ja nuoren luonteenpiirteitä ulkonäön sijaan. Nuorten painon tarkkailu on vielä suurempaa kuin lasten, koska keho muuttuu murrosiän myötä. Miten me saisimme nuorten minäkuvan pysymään realistisena sen sijaan, että he käyttäisivät aikansa ja energiansa virheiden etsimiseen?

Mun ajatus on, että jälleen: jokainen omalla esimerkillään.

 - OONAE


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan kommentoida asiallisesti :) Kiitos.

 

OONAE | Copyright © 2012 | Powered by Blogger | Blog Designed By Yogen Basnet